Évzáró ünnepi ülés a BTK-n

2019, december 12 - 15:00
A Főépület Aulájában tartott ünnepi tudományos üléssel zárta az esztendőt kedden a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A rendezvényen székfoglaló előadásokkal mutatkoztak be a kar új akadémikusai.

- Ha a bölcsészettudományról beszélünk, elsőként a könyv jut eszembe, de nem szükséges feltenni a költő kérdését, miszerint „Ment-e a könyvek által a világ elébb,”, hiszen adott a válasz. A bölcsészek teszik a dolgukat, tanítanak, kutatnak, komoly tudományos munkát végeznek, amelynek eredményeiről, sikereiről is szól a mai rendezvény – mondta köszöntőjében Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.


Az ünnepi programban elsőként a kar két új akadémikusának munkásságát méltatták. Debreczeni Attila és Hoffmann István professzorokat idén választotta levelező tagjai sorába a Magyar Tudományos Akadémia.


Debreczeni Attila „Kommentár és medialitás – Töprengések az új elektronikus Filológiai Lexikon kapcsán” címmel ismertette az MTA-DE Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai kutatócsoport munkájával létrehozott adatbázist.


– Fontos volt számunkra, hogy olyan, a tanulásban-tanításban, kutatómunkában egyaránt használható gyűjteményt tegyünk közzé, amely – elektronikus volta miatt – elsődleges forrás lehet a hallgatók számára – fogalmazott az akadémikus.


Hoffmann István „Megismerhetők-e a Kárpát-medence XI. századi nyelvi viszonyai?” címmel egy viszonylag ismerethiányos tudományos terület vizsgálatát mutatta be.


– Mindez természetesen inspirációt is adhat a téma intenzív kutatására, ugyanakkor arra sarkall, hogy a pontosabb megismeréshez bővítsük forrásainkat és újítsuk meg módszereinket is – mondta Hoffmann István.


Ezt követően a 2019. évi Pefőfi S. János publikációs díj kitüntetettje, Tóth Máté - aki Linguistic Metonymy: Implicitness and Co-Activation of Mental Content című könyvével érdemelte ki az elismerést – ismertette nyertes munkáját.


Az ünnepség zárásaként Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja osztotta meg gondolatait az ünnepi ülés résztvevőivel.


- Miközben a környező világgal behatóan és nagy eredményeket felmutatva foglalkoznak a természettudós kollégák, a bölcsészettudományok képviselőinek feladata az, hogy az emberről, az emberi viszonyokról, az emberi kultúráról folytassanak vizsgálatokat, tegyenek közzé racionális belátáson alapuló, igazolható ismereteket – fogalmazta meg a kar hitvallását beszédében Keményfi Róbert.


Az előadásokat, az elért eredményeket méltatva kiemelte: A jövő generáció kutatói, tudósai e falak között sajátítják el szakmájuk, hivatásuk alapjait, teszik meg a kezdeti lépéseket választott életpályájukon.


Hangsúlyozta a külföldi tanulmányutak, konferenciákon való bemutatkozások, nemzetközi publikációk jelentőségét, amelyek támogatásához a BTK már két éve működteti sikeresen a Tudományos Alapot.


- Ebben az évben 29 oktató 52 nemzetközi konferencián vett részt a következő országokban: Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Franciaország, Portugália, Németország, Hollandia, Ausztria, Szlovákia, India, Anglia, Finnország, Bulgária, Románia, és tartott ezen országokban idegen nyelvű előadást – sorolta az eredményeket a dékán.

Keményfi Róbert végezetül bejelentette, hogy hosszas előkészítő munka után létrejött a Borbély Szilárd Alkotói Szabad Szemeszter ösztöndíj, amely a kar költségvetési lehetőségeinek megfelelően  segít abban, hogy a kutatómunkák eredményeként született értekezéseket végleges formába öntsék a kar oktatói.


Az ünnepi ülés baráti találkozóval zárult a Főépület Aulájában.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.