Gáláztak a Zeneművészeti Karon

2019, december 16 - 14:40
Harminchárom tehetséges fiatal zenész lépett színpadra vasárnap este a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében, és mutatta be, mit tanult a könnyűzenei kurzus negyedik szemeszterében.

Két éve indult a kurzus, mely egyre népszerűbb, minden félévben nő a jelentkezők száma. Már a negyedik szemesztert zárták a hallgatók egy kivételes hangulatú, színvonalas gálaesttel a Zeneművészeti Karon. Lakatos Péter, a kar dékánja köszöntőjében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ismét szinte telt ház előtt léphettek színpadra a fiatalok.

- Minden szemesztert ezzel a gálakoncerttel zárunk. Fontos gerince a kurzusnak, hogy zenekari gyakorlat is van benne, így nem csak egyéni órákon tanulnak a hallgatók, hanem zenekarba verődve is fejlődhetnek. Megtanulhatnak együtt játszani, megismerhetik azt, hogy hogyan kell egymáshoz alkalmazkodni. Ez nem vizsga, hiszen egy szabadon választható kurzusról van szó, nincs kollokvium, szerepelni viszont kell. Sok külföldi hallgató is bekapcsolódott, így a mostani szemeszter a korábbi évekhez képest nemzetközibbé vált – tájékoztatott a dékán.

Az eseményen a klasszikus rock, a soul és a modern pop világából játszottak 15-20 dalt a zenekarrá verbuválódott tehetséges fiatalok. Összesen három együttes lépett színpadra, és több mint harminc zenész, köztük tizenhat énekes mutatta be a tudását. A formációk tagjai elismerő okleveleket is kaptak arról, hogy elvégezték a három hónapon át tartó képzést. A fellépők közül nem mindenki a ZK hallgatója, ketten tanulnak a karon, a többiek más területekről, a zene szeretete miatt kapcsolódtak be a kurzusba.

- Ez már a harmadik szemeszterem, nagyon hasznos volt ez is. Technikásabb lettem, tágult a zenei látásmódom, nem csupán egy zenei stílusra koncentrálódik a figyelmem, így többféle műfajban kipróbálhatom magamat – nyilatkozta a basszusgitáros Timusz Bence.

A felvételi időszak január 28-ig tart, addig lehet jelentkezni a következő félévi képzésre. Mint mindig, ezúttal is egy meghallgatáson választják majd ki azokat, akik csatlakozhatnak a februárban induló ötödik kurzushoz.

A Zeneművészeti Karon jelenleg mintegy 220 hallgató tanul. A kar önálló könnyűzenei szakot tervez indítani, ennek az akkreditációja jelenleg is folyamatban van.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.