Címlapon a GYTK kutatási eredménye

2019, december 19 - 14:41
A szénhidrátalapú gyógyszerek hatékonyabb előállításához járulhat hozzá a Debreceni Egyetem kutatóinak módszere. A Gyógyszerésztudományi Kar szakembereinek eredményét címlapon publikálta a Chemistry - A European Journal című nemzetközi tudományos folyóirat.

A szénhidrátok minden sejt felületén megtalálhatók, fontos biológia információhordozók. Meghatározó szerepet játszanak számos egészséges és kóros, például rákos folyamatban, ezért a gyógyszerkutatók számára fontos vegyülettípust jelentenek.

- Amikor szénhidrátokból szeretnénk gyógyszert fejleszteni, akkor módosítani kell a molekulákat, az egyik fontos feladat például a stabilitásuk növelése. Ha ugyanis a molekulában meghagyjuk a természetes, oxigéntartalmú glikozidos kötést, akkora szervezetben nagyon gyorsan lebomlanak, így a tervezett hatóanyag is eltűnik még azelőtt, hogy elvégezné a feladatát. Ha azonban kicseréljük az oxigént kénre, akkor egy biológiai környezetben stabil, ezért gyógyszerkészítésre alkalmasabb származékot nyerünk – magyarázta a hirek.unideb.hu-nak Borbás Anikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Gyógyszerészi Kémia Tanszék egyetemi tanára.

A módosítással olyan szintetikus molekulákat, úgynevezett szénhidrát-mimetikumokat lehet létrehozni, amelyek képesek utánozni a természetes szénhidrátok biológiai szerepét és akár a kóros folyamatok megakadályozására is alkalmasak lehetnek.
A Gyógyszerésztudományi Kar szakemberei gyökeresen új módszert dolgoztak ki a kénatom szénhidráthoz való kapcsolódására. A különlegesen nehéz szintetikus feladat kivitelezésére a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának elsőként sikerült száz százalékban szelektív és általánosan, minden fajta szénhidrátra alkalmazható módszert kifejleszteni. Az eljárás lehetőséget teremthet a szénhidrát alapú gyógyszerek könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb előállítására.

- Az apró szintetikus módosításnak köszönhetően az új molekulák ellenállnak az enzimek általi lebontásnak és felhasználhatók szénhidrát-anyagcsere betegségek vagy különböző rákos megbetegedések gyógyítására alkalmas gyógyszerek kifejlesztéséhez – hangsúlyozta Borbás Anikó.

Az alapkutatás vezetője elmondta, hogy az általuk kidolgozott módszer környezetbarát, a folyamatot UV fény indítja el és tartja fenn.

- Optimalizált körülmények alkalmazásával a fotokémiai reakció nagyon gyorsan, alig egy óra alatt végbemegy. Igazán érdekes felfedezés volt, hogy ez a reakció a legtöbb kémiai folyamattal ellentétben alacsony hőmérsékleten még hatékonyabb, mint szobahőmérsékleten – fogalmazott a Debreceni Egyetem professzora.

A DE GYTK Gyógyszerészi Kémia Tanszék kutatói 2012 óta tanulmányozzák a szénhidrát-mimetikumok fotokémiai előállítását. Vizsgálataik kiemelkedő jelentőségét mutatja, hogy eredményeikről 2018-ban már megjelent egy közlemény a rendkívül rangos Chemistry - A European Journal című folyóiratban, az idei novemberi számban pedig címlapon szerepelt a kutatócsoport munkája. A ChemistryViews magazinban egy népszerűsítő cikk is megjelent a 2019-es közleményről, hogy felhívja a nemzetközi tudományos közösség figyelmét a debreceni tudósok módszerére.

A „Chemistry - A European Journal” szaklapban megjelent tudományos közlemény itt olvasható. 

Sajtóiroda -MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.