Emberségre, segítésre nevelnek

2020, január 14 - 09:01
Egyedülálló ösztöndíjakkal, korszerű skill laborokkal és duális képzéssel várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A segítő szakmák iránt érdeklődők január 16-án nyílt napon tájékozódhatnak továbbtanulási lehetőségeikről.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara (DE EK) az idei felvételi eljárásban az egészségtudományi, társadalomtudományi és pedagógusképzési területen kínál alap- és mesterképzéseket.  A középiskolások a népszerű mentőtiszt, szülésznő, ápoló, védőnő, valamint egészségügyi szervező és szociális munka alapszakok közül választhatnak nappali, vagy levelező tagozaton.

Móré Marianna dékán szerint képzéseikre jellemzően azok felvételiznek, akiknek van affinitásuk a segítő szakmák iránt. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak azt tanácsolja: ha számukra más emberek segítése, támogatása a legfontosabb emberi érték, nagyszerű döntést hoznak, ha a fenti szakok valamelyikére adják be jelentkezésüket.

A leendő egyetemisták szakmájuk iránt elhivatott, kiváló oktatói gárdától sajátíthatják el a szükséges tudást és biztos elhelyezkedési lehetőségek várnak rájuk.

- A nálunk végzett hallgatók – ahogy mondani szokás – már lábon elkelnek. Az egészségügyben és szociális területen az egész országban olyan nagy szükség van a jól képzett szakemberekre, hogy a munkaadók szinte kapkodnak a friss diplomások után – fogalmazott a dékán.

Hozzátette, hogy a szakdolgozókat anyagilag egyre megbecsültebbek, az egyetemi évek alatt pedig párját ritkító ösztöndíjprogramra pályázhatnak a kar hallgatói.

A Debreceni Egyetem nyíregyházi campusának alapszakjai közül a szülésznő és a mentőtiszt képzés egyedülálló a régióban.

- A mentőtiszt hallgatóknál már a képzési idő alatt kialakul egy nagyon jó csapat, egy olyan bajtársi közösség, ami példaértékű. Ebben a szakmában nagyon össze kell zárni, érteni kell egymást, gyorsan kell cselekedni. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai az első perctől kezdve erre nevelik a hallgatókat – tájékoztatott Móré Marianna.

A leendő mentőtisztek, ápolók, védőnők, szülésznők a képzés ideje alatt jelentős gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek egyebek mellett a kar korszerű demonstrációs szaktantermeiben. A szimulációs eszközpark 2020-ban tovább bővül, így azok, akik szeptembertől tanulmányaikat Nyíregyházán folytatják, egy minden korábbinál modernebb, digitális skill laborban készülhetnek fel az általuk választott hivatásra.

Az alapszakok közül a szociális munka szak duális képzésként is választható. Az erre jelentkező diákok jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, könnyebben építenek karriert, mivel egyetemi éveik alatt egyszerre tanulhatnak és a munka világában is gyakorlatot szerezhetnek.

A dékán rámutatott, hogy az egészségügyi szakdolgozók napjainkban már bátran gondolhatnak tudományos és felsőoktatási karrierben is. A jövőben egyebek mellett plusz ösztöndíjjal szeretnék arra motiválni a tehetséges hallgatókat, hogy az alapképzést követően mesterképzésen folytassák tanulmányaikat és a doktori programban is részt vegyenek.  A DE EK MSc-képzései közül várhatóan idén is az ápolás szak iránt lesz a legnagyobb érdeklődés. Az egyes területekre specializálódó szakápolók kiterjesztett hatáskörrel rendelkeznek és több feladatot is átvehetnek az orvosoktól.

A továbbtanulás előtt állóknak január 16-án, csütörtökön nyílt napot tartanak az Egészségügyi Karon. Itt a középiskolások tájékoztatást kapnak a felvételi eljárásról, a kar képzési struktúrájáról, valamint az induló szakokról, sőt az érdeklődők megismerhetik az oktatás során használt látványos demonstrációs eszközöket is. A nyílt nap részletes programja az Egészségügyi Kar weboldalán olvasható: https://foh.unideb.hu/node/579)

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.