Tudományos utánpótlás

2020, január 27 - 15:27
Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében megvalósult kutatások eredményeiről számolt be hétfőn 32 nyertes pályázó a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának konferenciáján.

A rendezvényen két szekcióban – Bölcsészet-és társadalomtudományok, valamint Élő és élettelen természettudományok – mutatkoztak be előadásaikkal a fiatal kutatók, egyetemi és PhD-hallgatók, beszámolva eddig elért eredményeikről.

- Tudományos szempontból a Debreceni Egyetem számára is fontos, hogy a hallgatók saját szakterületükön, diplomamunkájukon, szakdolgozati témájukon túl – egyben eleget téve az ÚNKP pályázati kiírásában is szereplő kitételnek – más területen is kipróbálhassák magukat, hiszen a kutatómunka során mindig felmerülhetnek újabb kérdések, amelyek megválaszolása további munkára ösztönöz – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László. Az intézmény tudományos rektorhelyettese kiemelte: bár a pályázati támogatás 5, illetve 10 hónapra szól, a már nyertesek is újra beadhatják pályamunkájukat, amelyek rangját emeli az addig elvégzett munka, így újra nyerhetnek, és folytathatják a megkezdett kutatásokat.

A 2019/20-as tanévben a Debreceni Egyetem nyertes pályázói – alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorjelöltek, oktatók és kutatók – öt, illetve tíz hónapon keresztül részesülnek különböző összegű, havi 50-300 ezer forint közötti ösztöndíjban.

- A Debreceni Egyetemen az orvosi és a természettudományos területen a legnagyobb, két és félszeres a túljelentkezés – tette hozzá a rektorhelyettes.

A hétfői rendezvényen az öthónapos támogatásban részesülő hallgatók mutatkoztak be az egyetem Főépületében. Az előadás-sorozat júniusban folytatódik, akkor azok kapnak majd lehetőséget a bemutatkozásra, akik 10 hónapra, illetve a második félévre nyerték el az ÚNKP-ösztöndíjat.

Az új pályázati kiírás várhatóan tavasszal jelenik meg, döntés nyáron várható a következő tanévre elnyerhető tudományos támogatásról.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.