Német. Karrier. Siker.

2020, február 5 - 15:01
A „Deutsch.Karriere.Erfolg.” kampány keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Germanisztikai Intézete az ITSH-val, és a Debreceni Német Kulturális Fórummal közösen rendezte szerdán a középiskolások német nyelvi versenyének döntőjét.

A megmérettetésre országosan 310 jelentkezőt regisztráltak, Pécsen 90, Szegeden 70 diák mérte össze tudását. Régiónk 16 iskolájából 148 diák jelentkezett, közülük az elődöntőkből a legjobb 10 tanuló jutott a debreceni döntőbe, amelynek az egyetem Főépülete adott otthont.

A 2018-ban a Német, a Svájci és az Osztrák Nagykövetség, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított „Deutsch.Karriere.Erfolg.” kampány célja, hogy bemutassa, miért is érdemes németül tanulni, és hogyan építhet valaki sikeres karriert Magyarországon a némettudását kamatoztatva.

– A verseny és a kampány ugyanazt a fontos üzenetet tolmácsolja: a német nyelvtudásnak komoly értéke van – fogalmazott köszöntőjében Barcsa Lajos. Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: Magyarország és aváros is egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat ápol Németországgal, mutatja ezt az a tény is, hogy Debrecenben az elmúlt öt év alatt 80 % fölé emelkedett a német befektetők aránya, gyárak épülnek, amelyek várják a jól képzett, német nyelvtudással rendelkező munkavállalókat.

A szerdai, debreceni döntő megnyitóján Barcsa Lajos bejelentette, hogy novemberben a Német Nagykövetséggel közösen szervez a város és a Debreceni Egyetem Német Fesztivált, amely nyelvi, kulturális és gazdasági szempontból is bemutatja a német nyelv és kultúra jelentőségét régiónkban.

– Német nyelvet tanulni nem kampányfeladat, hanem hosszú távú befektetés, ennek bizonyítéka a Német. Karrier. Siker. kampány is, amely két év alatt országos megmérettetéssé nőtte ki magát – mondta Germán Györgyi, a Hageni Távegyetem Távtanulási Központjának igazgatója.

– Az angol nyelv ismerete mellett versenyelőnyt jelent az elhelyezkedés szempontjából a német nyelvtudás, jó példa erre az ITSH, amely ma Magyarországon négy telephelyen – köztük Debrecenben – összesen 4500 főt foglalkoztat – emelte ki Szoták Bea, a vállalat operatív vezetője.

Debrecen és az egyetem nagy hangsúlyt fektet a német nyelv és kultúra fejlesztésére. A Goethe Intézet szakmai támogatásával elkezdődik idén a német szaknyelv fejlesztése a szakgimnáziumokban. A Külföldi Német Iskolák centrumának támogatásával elindul a Csokonai Gimnáziumban a Német Nyelvi Diploma program, februártól pedig megkezdődik ennek általános iskolai előkészítése is a Dózsa György Általános Iskolában.

– Mindez mutatja, hogy a város és az egyetem milyen szoros kapcsolatot ápol mind az ipar, mind a kultúra, mind pedig az oktatás terén – fűzte hozzá Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese.

A döntőbe jutott versenyzők prezentáció keretében mutatták be tudásukat. A szakmai zsűri értékelése alapján az első helyezett és a képzeletbeli dobogó 3. fokára felálló versenyző is a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákja lett, az ezüstérmet a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója vihette haza. A Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának versenyzője pedig a rendezvény különdíját érdemelte ki.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.