Sporttal segítettek a DESOK-ban

2020, február 6 - 09:44
Sportolj másképp, adj esélyt magadnak! címmel rendeztek egészség és sportnapot a Debreceni Egyetem fogyatékkal élő hallgatóinak a DESOK sportcsarnokában. Egészségügyi szűrővizsgálatokkal, sportprogramokkal várták a résztvevőket.

A DEAC által szervezett eseményre hetven fogyatékkal élő hallgatót hívtak meg. A fiatalokat egészséges társaik kísérték el. A rendezvény célja az volt, hogy formálják az egyetemisták egészségtudatos magatartását.

- A fogyatékkal élő hallgatók elszigeteltebben élnek ép társaikhoz képest. Ez a közösségi rendezvény abban segített nekik, hogy az egészségi állapotukat javító módszerekkel és a mozgás területén kínálkozó lehetőségekkel is megismerkedhessenek, a kísérőik számára pedig a szemléletformálás, az érzékenyítés volt a program célja – közölte Müller Anetta főszervező.

A hallgatók toborzását a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja vállalta, kísérésükben és szállításukban pedig a Lelkierő Egyesület működött közre. Berényi András központvezető szerint az esélyegyenlőségi szemlélet érvényesítéseként lehetőséget kell adni az egyetemen tanuló, fogyatékossággal élő hallgatóknak a szabadidős és versenyszerű sportolásra.


- A rendezvény megmutatta: van igényük arra, hogy sportoljanak, ezért olyan mozgásprogramokat kell kidolgozni, amik segíthetik a fogyatékossággal élőket. Ez a rendezvény egy biztató kezdet, reményeink szerint a fiataloknak helyük és lehetőségük is lesz arra, hogy sportolhassanak az egyetemi éveik alatt – fogalmazott.

A helyszínt az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) biztosította, Balogh László igazgató a sport fontosságát hangsúlyozta az esemény kapcsán.

- A Debreceni Egyetemen kötelező a testnevelés. Elkezdtünk azon gondolkozni, hogy a sport alól felmentő igazolás elfogadása helyett többet tennénk a fogyatékkal élők egészségének megőrzése érdekében azzal, ha a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központtal közösen összeállítanánk egy speciális testnevelésórát.  Ilyen nincs más magyar felsőoktatási intézményben. Egy félévben legalább 4-5 ilyen alkalmat szeretnénk tartani – tájékoztatott Balogh László, a DESKI igazgatója.

A helyszínen vérnyomás- és vércukormérést, egészségügyi és életmódtanácsadást végeztek a szakemberek, valamint a sport egészségre gyakorolt pozitív hatásairól is hallhattak a résztvevők. Elsajátíthatták az elsősegélynyújtás gyakorlatát és azt is megtanulhatták, hogyan kell a vízből kimenteni egy embert. 

A szakmai program után nyújtó-erősítő, ügyességi gyakorlatokat, közös gerinctornát, gyógytornát is végeztek a hallgatók, akik csörgőlabdás bemutatót is tartottak.

A szervezők jövőre nem csak a hallgatókat, hanem a Debreceni Egyetem fogyatékkal élő munkavállalóit is meghívnák a rendezvényre.

A rendezvény megvalósítását az EFOP-1.8.6-17-2017-00019 azonosítószámú " Szabadidősport események a felnőtt lakosság k örében és egészségfejlesztésre vonatkozó Innováció az Észak-Alföld régióban (SZELFI)" projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZ

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.