Robotika az óvodapedagógiában

2020, február 13 - 15:58
A robotika és a robotprogramozás oktatását, illetve óvodapedagógiai célú felhasználásának fejlesztését támogatja az National Instruments csütörtökön átadott két Lego robotika eszközkészlete, amelyet a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara kapott.

- A tervek szerint a kötelező képzések közé kerülhet a robotprogramozással kapcsolatos kurzus a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon - jelentette be a csütörtöki ünnepélyes eszközátadáson Pálfi Sándor, a DE GYGYK Gyermeknevelési Tanszékének vezetője.

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a robotika eszköze pozitívan használható olyan kisgyermekeknél is, akik egyéni fejlesztésre szorulnak. Sőt vannak olyan óvodák, ahol már kifejezetten terápiás célzattal használják a pedagógusok ezt az eszközt – jelentette ki Pálfi Sándor.

Az együttműködés keretében kutatást indítanak, annak kiderítésére, hogy hogyan lehetne az óvodások digitális írástudását a Lego WeDO-val fejleszteni.
A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara és a National Instruments 2017-ben kezdte a közös munkát. Kidolgoztak egy olyan tematikát, amely a kora gyermekkori BA képzéshez igazítja a robotika, robotprogramozás oktatását.
Az óvodapedagógus képzés része a most még csak  választható három féléves kurzus, amely a visszajelzések alapján sikeres, félévente 20-25 hallgatója van. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara mintegy 15 óvodával dolgozik együtt, ahol a hallgatók valódi környezetben, a gyerekek között megfigyelhetik és kipróbálhatják a robotprogramozást.


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.