„Oktatás – Informatika – Pedagógia”

2020, február 17 - 08:49
A digitális pedagógia tudományban és oktatásban betöltött szerepe állt a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA DAB Neveléstudományi Munkabizottsága közös szakmai konferenciájának középpontjában, amelyet pénteken rendeztek a DAB Székházban.

- Oktatás, informatika és pedagógia – három, mára már egymástól elválaszthatatlan szó, amelyek a mindennapjainkon túl áthatják a tudomány, az oktatás, így a pedagógia területét egyaránt, köszönhetően az elmúlt évtizedek gyors fejlődésének – fogalmazott köszöntőjében Buda András, a tanácskozás főszervezője.

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének adjunktusa a fejlődést egy hatalmas építményként jellemezte, amelynek vázát egy speciális építőcsapat már elkészítette, de a valódi feladat még előttük áll: befejezni és berendezni ezt a képzeletbeli épületet. 

- A digitális világ egyaránt jelen van a tudományban, az oktatásban, a pedagógiai képzésben is, így kiemelt feladatunk, hogy lépést tartsunk a változással és a fejlődéssel egyaránt – mondta megnyitójában Bartha Elek. A DE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: ez a feladat annál inkább fontos, mivel szervesen kapcsolódik a pedagógusok mindennapjaihoz, hiszen a diákok gyakran már a digitális kultúra más, olykor magasabb dimenziójában járnak, demonstrálva, hogy megváltoztak az igények, amelyek ugyanakkor meghatározzák a pedagógiát mint tudományt és a pedagógusképzést egyaránt – tette hozzá a rektorhelyettes.

- Évszázadokon át egyirányú volt a tudás, az ismeret átadása, a fiatalabb generáció mindig az idősebbektől sajátította el a tudást. Ma már azonban gyakran előfordul, különösen az informatika terén, hogy az idős, vagy akár a középkorosztály sokat tanulhat a fiataloktól – mondta beszédében Engler Ágnes. A BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Neveléstudományi Tanszékének vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: felelősséggel jár, hogyan használjuk biztonságosan, szelektálva a világháló nyújtotta lehetőségeket.

A rendezvény Turcsányi-Szabó Márta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar, Média- és Oktatásinformatika Tanszék docensének előadásával kezdődött, majd tematikus szekció-előadásokkal zárult az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának Székházában.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.