Az egészségügy „motorjai"

2016, október 28 - 10:59
25 éves a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán működő egészségügyi szervező képzés. A szak alapítói jubileumi ünnepségen idézték fel a negyed évszázad eredményeit az intézmény nyíregyházi campusán.

A képzés 1991-ben történt indulása mérföldkőnek számított Közép-Kelet-Európában. Az egészségügyi ügyvitelszervezők képzése ekkor kezdődött el az országban, elsőként Nyíregyházán.
A szak alapítói Szegedi János és Zagyi Bertalan voltak, aki felismerték a kor hívó szavát és élére álltak egy olyan folyamatnak, amit aztán később mások is követtek.

- A képzés elindításának legfontosabb célja az volt, hogy egészségügyi, gazdasági és informatikai alapismeretek egyetlen, magas szintű képzését tudjuk biztosítani. A 80-as évek végére az egészségügyi szakellátás már igényelte az egészségügyben jártas informatikusok képzését. Mi orvosok is rádöbbentünk arra, hogy a tudományos tevékenységünkben is hatalmas segítséget jelenthetnek ezek a szakemberek – sorolta a szak megalapításának legfőbb okait Szegedi János főorvos, címzetes egyetemi docens. 

Zagyi Bertalan, nyugalmazott főiskolai docens köszöntőjében kiemelte, hogy a szak létrehozása korszakalkotó volt. Nem létezett hasonló képzés az országban, így csak a nemzetközi tapasztalatokat tudták alapul venni. Egy piacorientált, az amerikai modellhez közelebb álló képzési rendszert képzeltek el és valósítottak meg végül.

1991-ben mintegy 30 hallgatóval, 8 féléves, főiskolai szintű, nappali tagozattal indult a szak, majd 1996-ban levelező tagozattal bővült a képzés. Az első évfolyamon és az azt követő évtizedekben az egészségügyi szervező diplomát szerzett, végzett hallgatók élenjártak az egészségügyi ügyvitelszervezők elismertetésében. A képzés népszerűségét jelzi, hogy a negyed évszázad alatt folyamatosan, 2007-től évente 50 százalékkal nőtt a hallgatók száma.

- Az egészségügyi szervező képzés a helyére került, kiállta az idők próbáját és 25 év alatt bebizonyította létjogosultságát. Hozzájárult ahhoz, hogy a magyar egészségügy több problémán keresztül tudott lépni – hangsúlyozta köszöntőjében Jávor András, a Magyar Kormánytisztviselői Kar jelenlegi elnöke. A rendezvény díszvendége annak idején szívügyének tekintette a szak elindulását és államtitkárként hatékonyan részt vett annak megvalósulásában.

A szak alapszakfelelőse 2005 óta Ködmön József, aki 2010-től intézetigazgatói tisztségéből adódóan a szak folyamatos fejlődésén és modernizálásán dolgozik.

- A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán működik az ország leginkább gyakorlatorientált egészségügyi szervező képzése. Egyedülálló módon itt a hétféléves képzés utolsó szemeszterében teljes mértékben a gyakorlati képzésen van a hangsúly – emelte ki Ködmön József.

A negyed évszázad fejlesztéseinek köszönhetően jelentős infrastrukturális változások is történtek: kialakítottak egy nyelvi labort és megduplázódott a szaktantermek száma. A szaknak otthont adó épületek is megújultak, kibővültek, többek közt az átalakítások részeként renoválták a műemlék jellegű Püspöki Palotát.

Napjainkban a diákok egészségügyi szervező alapszakon, ezen belül egészségügyi ügyvitelszervező, egészségbiztosítás és turizmusszervező specializációkon tanulnak. A végzett ügyvitelszervezők kórházakban, kormányhivatalokban, egészségpénztárakban, a turizmusszervezők pedig gyógyfürdőkben, szállodákban, utazási irodákban bizonyítják felkészültségüket.

A 25 éve működő egészségügyi szervező képzés méltó megünneplésének zárásaként ezüst emlékérmeket adtak át és jubileumi fát ültettek el.

Sajtóiroda - MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.