Honvédelmi sportok az egyetemen

2020, február 27 - 15:51
Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem, a DEAC és a Honvédelmi Sportszövetség. A cél a honvédelmi sportok, valamint a honvédelmi képzés elindítása az egyetemen.

A Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportja harmadik ülését tartotta csütörtökön, a Debreceni Egyetemen most tanácskoztak először. A rendezvényen együttműködési megállapodást írta alá az egyetem vezetése, a DE sportklubja és a Honvédelmi Sportszövetség a honvédelmi sportok bevezetéséről, működtetéséről és fejlesztéséről a DEAC keretein belül.
Az eseményen elhangzott: ez az első ilyen együttműködés, egyetemmel eddig nem kötött közvetlen megállapodást a sportszövetség. Hamarosan elindulhat egy honvédelmi képzés is a Debreceni Egyetemen, a megszerzett ismereteket pedig a testnevelési órákon hasznosíthatják tovább a hallgatók.
 
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: az intézményben hangsúlyosak az intenzív sportinfrastrukturális fejlesztések, valamint a sporttudományos tevékenység, amit az intézmény számos kapcsolódó tudásanyaggal erősít.
- A Debreceni Egyetem a legszélesebb képzési spektrummal rendelkező magyar felsőoktatási intézmény, ez a multidiszciplináris jelleg a mostani együttműködésben is megjelenik. Ezt a sajátosságot ajánljuk fel a szövetség számára, ami így például a táplálkozás-, a gyógyszerész-, a bölcsész-, a pszichológia-, vagy éppen az orvostudomány tapasztalatait is tudja majd hasznosítani – emelte ki a rektor. 
 
Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerint a szervezet számára stratégiai partner a Debreceni Egyetem, mert a legmagasabb szintű tudás átadása mellett az érzelmi intelligencia fejlesztésében is meghatározó szerepet játszik az intézmény.
- A jellem formálásában alapvető a sport, ennek érdekében minden járásban, így Debrecenben is kialakítunk a kormány támogatásával egy olyan honvédelmi sportközpontot, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a katonai sportokkal, elsajátíthatják a különféle küzdő- és technikai sportágakat, például a sportlövészet alapjait. Az együttműködésnek az is célja, hogy 2024-ig a Debreceni Egyetem hallgatóinak legalább 25 százaléka kapcsolatba kerüljön a honvédelmi sportokkal – hangsúlyozta a kormánybiztos.
 
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte: a megállapodás révén a DEAC szabadiősport szakosztálya és a Debreceni Honvéd Sportegyesület között is szorosabb együttműködés alakul ki, amit az egyetemi sportinfrastruktúra is segíteni fog.
- Elkezdődött egy olyan beruházás előkészítése, amivel a Debreceni Egyetem is lendületet adhat a partnerségnek, az intézmény a Böszörményi úti campuson egy edzőterem kialakítását tervezi – tette hozzá a kancellár.
 
A DEAC szabadidős szakosztályának szándékai között olyan honvédelemmel kapcsolatos nevelési programok is szerepelnek , amelyek erősítik az egyetemi sport fejlődését, az egészségfejlesztést, és növelik a hallgatók fizikai aktivitását. 
 
Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója ismertette a Debreceni Egyetem sporttevékenységét, és rámutatott arra, hogy a DE 2005-ben megalkotott sportkoncepciója révén átgondolt stratégia alapján zajlanak a sportcélú fejlesztések az egyetemen. 
- A sport közösségépítő és egészségvédő szerepe megkerülhetetlen. A Debreceni Egyetemen nyolcszázan tanulnak a sporthoz kapcsolódó képzésekben, és több mint ötezren vettek részt az előző félévben a kötelező testnevelési foglalkozásokon.  Az intézményben nincs olyan kar, amellyel ne lenne valamilyen kutatásfejlesztés révén kapcsolatban az intézet. Emellett a piaci igényeket is igyekszik kielégíteni az egyetem, így olyan egyedülálló képzéseket is meg lehet találni itt, mint például a sportközgazdász szak, vagy a sportanalitikus szakirányú továbbképzés – tájékoztatott a DESKI igazgatója.
A képzési munkacsoport első debreceni ülésén szó volt a szabadidősport helyzetéről az egyetemeken, valamint a résztvevők a honvédelmi alapismeretek tantárgy bevezetésének tapasztalatait is megvitatták, emellett megismerkedhettek a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet, valamint a Sportgazdasági és Menedzsment Intézet tevékenységével is.
 
Sajtóiroda - BZ
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.