Egészségproblémák hallgatói szemmel

2020, február 28 - 14:13
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tizennégy hallgatója tartott előadást a Tudományos Diákköri Konferencián, melynek témaköre ezúttal az egészségszociológia volt. Az eseményen elhangzott: ezek a munkák hosszú távon hatással lehetnek a fiatalok pályafutására.

Tudományos Diákköri Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem idén harminc éves Egészségügyi Kara pénteken Nyíregyházán. Az eseményen hétköznapi és speciális egészségügyi problémákkal kapcsolatban, az egészségszociológia témakörben készített tudományos munkáik, kutatásaik eredményeit ismertették a kar hallgatói.

Móré Marianna, az Egészségügyi Kar dékánja kiemelte: a hallgatók és a szakemberek, valamint a kar nemzetközi partnereinek nagy számú jelenléte jelzésértékű volt.

- A tudományos diákköri élet nem csak a hallgatók számán, hanem a nemzetközi kapcsolatokban is megnyilvánul, megmutatja a hangsúlyos pontokat. Az a célunk, hogy megtaláljuk ezeket a kapcsolatokat az egyes tudományterületeken. A mostani konferencia egyértelműen bizonyítja, hogy van érdeklődés az oktatói, kutatói, hallgatói munka iránt. Az, amire a TDK rá tudja venni a hallgatói gondolkodást, évtizedeken át elkíséri pályafutásuk során a fiatalokat – hangsúlyozta a dékán.

Rusinné Fedor Anita általános és tudományos dékánhelyettes elmondta, minden évben megrendezik a konferenciát, aminek az a küldetése, hogy figyelemmel kísérje a hallgatók tudományos tevékenységét. Megjegyezte: példaértékű az a kiváló támogató munka, ami révén a hallgatók megmérethették magukat az eseményen.

Jávorné Erdei Renáta, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke beszédében kiemelte: kutatási munkáról van szó, amit magas szinten végezhetnek a karon a fiatalok, specifikusan koncentrálhatnak az érdeklődési körüknek megfelelő témákra.

- A konferencián összesen tizennégy előadással készültek a hallgatók. A TDK-n a szoros mentor- témavezető-kutató kapcsolat segíthet a kutatási tevékenység kiteljesedésében, a hallgatók bekapcsolódhatnak a kar szakmai munkájába és a határokon túlmutató kutatásokba is. Ezek a munkák az ösztöndíjpályázatok elbírálásánál is segítséget jelenthetnek – sorolta az elnök.

Jávorné Erdei Renáta kitért rá: a kar 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott a Generációk közti tudományos pályázat keretében. Ez a lehetőség egyrészt segíti a Tudományos Diákköri Konferencia tevékenységét, másrészt pedig hozzájárul ahhoz, hogy további konferenciákat lehessen szervezni, illetve folyamatosan megjelenhessenek a hallgatói publikációk. Mindezek mellett idén júniusban az 5. tudományos diákkötet kiadását is tervezi a Kar.

A konferencián „Egészség, betegség, fejben dől el" címmel tartott plenáris előadást Zsuga Judit, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja. Mint mondta, a két kar folyamatos párbeszédet kell fent tartson, ezáltal megismerhető a tevékenységük. A dékán előadásából kiderült, az ember által meghozott döntéseknek nagyobb hatása van az egészségre, mint gondolnánk. Az agyban lezajló folyamatok, az egyes ingerekre adott válaszok alapján dőlhet el az, hogy a jó, vagy a rossz irányba fordul-e az egészségünket meghatározó viselkedésünk.

- Az evolúció hosszú útja vezetett el oda, ahol most tartunk. A mai ember evolúciósan arra van beállítva, hogy éhesen, a vadászat során tájékozódva küzdjön meg a táplálékáért, azaz ne legyen mindig jóllakva, sokat mozogjon és így is magas teljesítményt tudjon nyújtani. Az elmúlt ötven-száz év azonban jelentős változásokat hozott, felgyorsult a világ, amiben élünk, másfajta elvárásoknak kell megfelelnünk. Ehhez a megváltozott környezethez kell most alkalmazkodni, miközben a biológiai hozományunk több 10-100 ezer év alatt alakult ki. Az elégtelen alkalmazkodás megmutatkozik a leggyakoribb krónikus betegségek- a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus légúti betegségek, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések gyakoriságában. Ezek hátterében módosítható magatartás mintázatok azonosíthatók, mint a dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a helytelen étrend. Ezek a rizikómagatartások az egyéni döntések apró lépésein keresztül vezetnek az egészségi állapot romlásához – hangsúlyozta Zsuga Judit dékán.

A Tudományos Diákköri Konferencián egyebek mellett, a közösségi média egészséges táplálkozásra gyakorolt hatásairól, a vérplazma-donáció egészségjavító hatásairól, a zenekari zenészek egészségügyi problémáiról, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi-, az Állam és Jogtudományi-, és az Informatikai Kar hallgatóinak egészségmagatartásáról is hallhattak előadásokat a résztvevők.


Sajtóiroda - BZ
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.