Egyetemi tudás a haditechnikában

2020, március 3 - 16:21
Multidiszciplinaritás a Magyar Honvédség Szolgálatában címmel hangzott el előadás a Debreceni Egyetem szerepvállalásáról a „Száz éves a hazai haditechnikai kutatás-fejlesztés” című konferencián hétfőn a fővárosi HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében.

A hazai haditechnikai kutatás indulását jelentő Haditechnikai Intézet alapításának 100. évfordulója alkalmából a haditechnikai kutatók-fejlesztők napján, március 1-jén tartott szakmai tanácskozást a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Maróth Gáspár nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos köszöntőjében kiemelte: az elmúlt időszakban sikerült a felszínre hozni azokat a pozitív energiákat a Magyar Honvédségben, amelyek nyomán ismét lehetőség lesz a haditechnikai kutatások és fejlesztések megvalósítására.

- Nincs ipari kutatás-fejlesztés haditechnikai kutatás-fejlesztés nélkül. A haditechnika mindig a leginnovatívabb fejlesztéseket sorakoztatja fel – jelentette ki Maróth Gáspár, aki kitért rá, hogy a hadseregnek meg kell szólítania azokat a kutatókat is, akik nem a Magyar Honvédség keretein belül dolgoznak, ezért fontos a nyitás az egyetemek és kutatóintézetek felé.

A hazai haditechnikai kutatás-fejlesztés elmúlt száz évéről Hajdú Ferenc ezredes, az MH Modernizációs Intézet innovációs igazgatója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Védelmi Innovációs és Modernizációs Kihelyezett Tanszék vezetője beszélt. Majd a jövőbeni kutatás-fejlesztési lehetőségekről hallottak több előadást a résztvevők.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetemi általános rektorhelyettese „Multidiszciplinaritás a Magyar Honvédség Szolgálatában” címmel mutatta be az intézményi szerepvállalást.

- A Debreceni Egyetem hazánk egyik legszélesebb képzési és kutatási spektrumú intézményeként számos területen segíteni tudja a Magyar Honvédséget a védelmi innovációs ökoszisztéma kialakításában – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Pintér Ákos.

A rektorhelyettes előadásában ismertette a Debreceni Egyetem kialakulásának történetét, a rangsorokat, illetve a különböző honvédségi projektekhez kapcsolódó tudományos kutatási területeket.

- A fegyverzetfejlesztéshez anyag-, természet-, informatikai és műszaki, a katonák kognitív fejlesztéséhez pszichológiai és szociológiai, míg fizikai fejlesztéséhez élelmiszer-, táplálkozás- és orvostudományi kutatásokkal járulhat hozzá az intézmény – sorolta az egyetemi vezető, aki beszélt a Védelmi Innovációs és Modernizációs Kihelyezett Tanszék tevékenységéről is.

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.