Ösztöndíjjal a nagyvilágban

2020, március 4 - 08:56
A külföldi ösztöndíjlehetőségekről tájékozódhatnak a hallgatók és oktatók a héten a Debreceni Egyetemen campusain. A Mobilitási Információs Napok keretében délelőttönként Erasmus+ reggelivel várják a hallgatókat, míg nap közben és az esti órákban tájékoztató előadásokat tartanak a karokon.

Meghirdették az Erasmus+ program 2020- 2021 tanévre vonatkozó ösztöndíjait, melynek keretében külföldi részképzésre valamint szakmai gyakorlatra pályázhatnak a hallgatók elsősorban az Európai Unió országaiba. A Campus Mundi program támogatásával azonban a világ bármely pontjára eljuthatnak a hallgatók. Héfőn reggel az egyetem több campusán megkezdődtek a Mobilitási Információs Napok.

- Az információs napok célja, hogy szélesítsék azok körét, akik az Erasmus rendszerében külföldi tapasztalatokat szereznek. Azt tapasztaljuk, hogy még mindig sokan félnek megpályázni egy külföldi ösztöndíjat a felmerülő költségek vagy éppen a hiányzó második nyelv ismerete miatt. A rendezvényen az Erasmus hallgatói közösségének (Erasmus Student Network – ESN) tagjai személyes élményeiket osztják meg az érdeklődőkkel, így praktikus információkat is kaphatnak a hallgatók – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Jánosy Orsolya , a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.


Az Erasmus+ program ösztöndíjai célországtól függően 420-720 euró között mozognak, ezek kiegészülhetnek még 200 euró szociális támogatással. A Campus Mundi programban 350 000 forint havi támogatásra pályázhatnak a hallgatók. Az Erasmus+ program részképzéseire történő pályázatok benyújtási határideje 2020. március 30. A szakmai gyakorlatokra folyamatosan várja a pályázatokat a Nemzetközi Iroda.

A Mobilitási Információs Napok keretében a kisebb programokra is felhívják a hallgatók figyelmét, mint például a CEEPUS, ISEP, egyetemközi- és államközi megállapodások, vagy éppen a nagy múltú Fulbright ösztöndíj.

- Az Amerikai Egyesült Államok több mint 4000 egyetemére juthatnak el hallgatók a Fulbright ösztöndíj segítségével – hangsúlyozta Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója keddi tájékoztatóján. Hozzátette: az ösztöndíjas kutatók, oktatók és hallgatók pályájára jelentős hatással van a kint töltött időszak.

A Debreceni Egyetem mintegy 500 hallgatója, oktatója és kutatója részesül évente valamilyen ösztöndíjban. Eddig csaknem 4 ezer hallgató vett részt az Erasmus program révén külföldi részképzésben, vagy szakmai gyakorlaton. Az Erasmus+ programban több mint 350 európai partneregyetemmel tart fenn kétoldalú hallgató-, vagy oktatócserére vonatkozó megállapodást a Debreceni Egyetem, amely révén minden évben csaknem ezer helyre lehet pályázni.

Az úticél elsősorban Európa, a legtöbben Németországot, Spanyolországot, Olaszországot választják, Nagy-Britanniába elsősorban szakmai gyakorlatra utaznak a hallgatók. A Campus Mundi programmal sokan az Egyesült Államokban, Indiában, Kubában, Dél-Amerikában, vagy éppen Ausztráliában szereznek szakmai gyakorlatot.

Az Erasmus+ pályázati felhívás elérhető a következő link alatt: tanulmányi mobilitás pályázat, gyakorlati mobilitás pályázat.    

Sajtóiroda - ÉE


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.