MÜZLI: folytatódnak a kurzusok

2020, március 6 - 12:26
A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet képzései keretében hazánk legnagyobb vállalatainak szakembereitől tanulhatnak a tavaszi félévben is a Debreceni Egyetem hallgatói. Az első órát Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke tartotta.

Én, a vállalkozó? 2.0, Foundations of Innovation and Entrepreneurship, Globális értékláncok gyakorlata, Szoftverfejlesztés nagyvállalati környezetben – az ősszel tapasztalt népszerűség nyomán valamennyi képzését meghirdette a tavaszi félévre is a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI). Az Én, a vállalkozó?, a Szoftverfejlesztés nagyvállalati környezetben és a Globális értékláncok gyakorlata kurzusok esetében még a létszámkeretet is megduplázták, így összesen már mintegy 300 hallgató ismerheti meg az iparban és a nagyvállalatoknál használt legmodernebb, piacközpontú technológiákat és módszereket.


Az új oktatási-szolgáltatási egységet 2018 nyarán alapította a Debreceni Egyetem stratégiai partnere, a GE Magyarország közreműködésével az egyetemen folyó mérnöki, műszaki, gazdaságtudományi, menedzsment és informatikai képzések, valamint az ipari igények összehangolására. Emellett nem titkolt cél volt az egyetemi képzések gyakorlatorientált jellegének növelése, a vállalkozói szemlélet megismertetése, a hallgatók soft skilljeinek, azaz a szakmai tudáson felüli képességeinek az erősítése.

Ezt a gyakorlati tudást és tapasztalatot leghatékonyabban az ipari partnerek gyakorlattal rendelkező szakemberei, azaz a mesteroktatók tudják átadni a diákoknak. Így került a programba Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc vezetője, Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója, Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja, valamint Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója, illetve a kezdeményezés egyik életrehívója, Ascsillán Endre.

A GE Magyarország alelnöke a tavaszi félév február 26-ai, első előadásán mondott bevezetőjében is a szemléletformást emelte ki.

- Ez a kurzus olyan tudást ad át, ami az egyetemi képzés tényanyagát egészíti ki. Ma már mindannyiunknak vállalkozóként kell önmagára tekintenie, legyen szó akár egy kutatásról vagy egy projektfeladatról. Éppen ezért a vállalkozói gondolkodásról fogunk beszélni, a karrierutakról, a lényeges készségekről, a motivációról, a kudarcokról, a helyzetértékelés fontosságáról és a megfelelő rizikóvállaláshoz szükséges bátorságról – sorolta Ascsillán Endre.

Az önértékelés, az alkalmazkodás, a lényeglátás szerepét hangsúlyozta Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc vezetője február 27-ei előadásán.

- A mindennapi munka során – legyen szó akár gyártásról vagy kutatásfejlesztésről – jellemzően rosszul körbehatárolt problémákkal találkozunk, amelyekre nincs egyértelmű válasz. A MÜZLI többek között arra próbál felkészíteni, hogy az ilyen helyzetekben is a leghatékonyabb választ adjuk – fogalmazott Lencsés Gergő.

A GE Power globális értéklánc vezetője olyan nagyvállalatok példáján keresztül ismertette az ellátási lánc menedzsment hatását a cég sikerére, mint a Toyota, a McDonalds, az IKEA, vagy éppen a SpeceX. Kitért az iparban használt olyan új technológiákra is, mint a blockchain, a gépi tanulás és a robotizálás. Az órán nemcsak a tananyag, a számonkérés is rendhagyó, videóesszét kell beadniuk a hallgatóknak.

A MÜZLI tavaszi féléve során a négy kurzuson összesen 19 előadást hallhatnak a résztvevő diákok, a képzés prezentációi a kapcsolódó e-learning felületen is elérhetőek.

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.